"Hoe je omgaat met wat op je pad komt, is jouw keuze"


Bewust omgaan met onbewust gedrag

Loop je in je werk nogal eens aan tegen je eigen grenzen? Lijk je altijd bepaalde reacties op te roepen bij je collega’s? Maak je veel plannen, maar bereik je steeds zo weinig? Zit je vast in je eigen denken? Weet je wat je wilt, maar krijg je het niet voor elkaar? Ik kan je helpen tijdens een coachgesprek. Dat betekent beslist niet dat ik jou ga veranderen, maar ik help je inzicht te krijgen in jouw gedrag.

Het begint bij wat jouw behoefte of doel is, vervolgens jouw bewustwording van hoe je denkt en het gedrag dat daaruit volgt. Je blijft jezelf, je handelt anders, met een ander resultaat als gevolg. Je wordt effectiever. ‘Bewust omgaan met onbewust gedrag’ noem ik dat. Natuurlijk moet dat andere gedrag bij je passen en dat gaat niet van vandaag op morgen. We vinden daar samen een weg in. Ik geef je handvatten en je zult zien dat ze je verder brengen.

Dynamiek die je zelf veroorzaakt

‘Zonder wrijving, geen glans’ is één van mijn motto’s, dus we gaan er vol tegenaan. Ik stel je soms lastige, maar altijd oprechte vragen. Wat wil je bereiken? Wat doe je daaraan? Wat is het effect? Samen kijken we naar je grondhouding, naar de dynamiek die je zelf veroorzaakt. We oordelen wat je doet niet in ‘fout’ of 'goed', maar kijken naar wat 'werkt' en 'niet werkt' afhankelijk wat je wilt.

Ik zeg niet wat je moet doen, maar ik help je anders kijken zodat jij anders kan denken. We beginnen door de waan van de dag even te stoppen en de tijd te nemen. Ik zal je vragen stellen die jij jezelf misschien al (te) lang niet meer hebt gesteld. Van daaruit praten we verder. Het gaat erom dat jij inzicht krijgt, jezelf en je (werk)omgeving beter leert begrijpen en daarna dingen anders gaat doen. Het gaat dus niet alleen om praten en denken, het gaat juist om anders gaan doen.

Keuzes maken

Opvallend vaak is de eerste stap naar verandering terug te voeren naar het principe ‘keuzes maken’. Ik maak je ervan bewust dat alles om 'behoeften' en ‘keuzes’ draait. Vervolgens kun jij jouw keuzes voor jezelf maken. Waar wil jij je energie aan besteden? Dingen zijn vaak maakbaarder dan je denkt. Je bent geen slachtoffer van wat je overkomt. Soms heb je een buitenstaander nodig om je daarvan bewust te maken, om daarna met een scherpe kijk op je (werkend) leven jezelf verder te ontwikkelen. Dat klinkt simpel, maar het is zeker niet gemakkelijk. Ik help je met plezier en belangstelling. Mijn eigen brede, praktische ervaring neem ik daarin mee. Jij moet het doen, want het gaat om jou. Jouw ontwikkeling, stapje voor stapje.

Ruggenspraak

Hoe lang een coachingtraject duurt is heel persoonlijk. Gaandeweg wordt dat wel duidelijk en soms blijken een paar gesprekken al voldoende om je op weg te helpen. Jij bepaalt het tempo. Regelmatig komen mensen bij me terug voor korte ruggenspraak, als opfrisser of voor een vervolg. Je bent van harte welkom zolang je daar zelf behoefte aan hebt.